Evert in de Elsevier
Evert bij NH nieuws
Evert bij RTV Rijnmond
Evert bij RTV Rijnmond
Evert bij NH nieuws
Evert in JFK Magazine
Evert bij RTV Rijnmond
Het klinkt als een nachtmerrie: ergens in the middle of nowhere in een gletsjerspleet vallen. Het overkwam de 43-jarige Evert Heintz uit Rotterdam in 2002. Nu, meer dan vijftien jaar later, blikt hij in een boek terug op deze bijna-doodervaring en wat er toen allemaal in hem loskwam.
In de zomer van 2002 besloot Heintz alvast het gebied te gaan verkennen dat hij vijf dagen later met een vriend zou gaan beklimmen. Hij vertrok ’s nachts in het pikkedonker, in zijn eentje. Hij moest over een randspleet klimmen om de noordwand te bereiken, maar daar ging het fout.
“Ik wilde over die gletsjerspleet klimmen, maar opeens zakte de grond onder m’n voeten weg en viel ik vijftien meter naar beneden in die gletsjerspleet. Ik belandde op een sneeuwbrug en ik vervloekte mezelf voor wat er gebeurd was”, vertelt Heintz donderdagochtend op Radio Rijnmond.
In plaats van in paniek te raken door wat er zojuist gebeurd was, zette Heintz een knop om en zocht een weg omhoog. Doordat hij meteen in actie kwam, heeft hij er ‘maar’ twee uur over gedaan om uit de spleet te klimmen.
Door deze bijna-doodervaring kwam hij erachter dat je mentaal meer kunt dan je denkt. “Het is een bewustzijnstoestand die je kan beïnvloeden, waarbij je helemaal opgaat in een moment en de activiteit daardoor ook succesvol aflegt”, vertelt Heintz. Hij werkte zijn ervaringen uit Zwitserland uit in een ‘piramide van inzicht’, die uitgelegd wordt in zijn boek ‘Een leven lang flow’.
Evert in het Jeugdjournaal
Vermiste bergbeklimmers gevonden door opwarming aarde
Een bergbeklimmer deed op de Mont Blanc een gruwelijke ontdekking. Hij vond de lichamen van drie bergbeklimmers die al 20 jaar vermist waren. En zoiets gebeurt in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker. Dat komt door de opwarming van de aarde.
Dodelijke ongelukken
Tijdens het beklimmen van hoge bergen gebeuren regelmatig dodelijke ongelukken. In het ijs van de Mont Blanc liggen volgens deskundigen wel 150 lichamen en daar zullen er steeds meer van gevonden worden. Doordat het op aarde warmer wordt, smelt het ijs. Vorig maand werd daar nog een stel gevonden dat al 75 jaar vermist was.
Bergbeklimmen
Evert Heintz is bergbeklimmer en weet veel van de gevaren van bergbeklimmen. Hij overleefde een val tijdens een van zijn tochten in hetzelfde gebergte. Malou ging bij hem langs:
Evert bij Radio 1
Twee uur lang lag Evert Heintz in zijn eentje in een gletsjerspleet. En hij wist dat alleen hijzelf kon zorgen dat hij weer uit deze situatie zou komen. Want niemand anders had hem zien vallen.
Heintz viel in 2002 in een 50-meter diepe gletsjerspleet tijdens een expeditie. Hij is gewond aan zijn hoofd en doodsbang. De klim omhoog is levensgevaarlijk, maar het lukt hem uiteindelijk toch om uit de kloof te klimmen.
Normale mensen zouden denken: ik beklim nooit meer een berg. Maar niet Heintz, hij is nog steeds bergbeklimmer en geeft inmiddels trainingen met de kennis die hij op deed in die bergspleet. In Radio EenVandaag een gesprek met Heintz over deze heftige ervaring.
Evert bij RTVNH
HEEMSKERK Evert Heintz was in 2002 bezig met de beklimming van een Zwitserse berg, toen plotseling de grond onder zijn voeten verdween. De Heemskerker maakte een duikeling van 15 meter, maar overleefde de val. Volgende week verschijnt zijn boek over deze huiveringwekkende gebeurtenis.
“Plotseling sloeg de grond onder mijn voeten weg en viel ik de diepte in. Tijdens mijn val belandde ik op een sneeuwbrug die mijn leven heeft gered. Want de gletsjerspleet was minstens 50 meter diep”, zijn de eerste woorden uit het boek Flow.
Angstige situatie
Door zijn val liep Evert een ernstige hoofdwond op. Wonder boven wonder brak hij niets. “In de twee uur dat ik daar zat heb ik heel veel angst ervaren.” Omdat Evert fysiek nog in orde was, besloot hij weer omhoog te klimmen. “Ik wist dat één verkeerde stap mijn dood kon betekenen. Met een ijsbijl in mijn ene en een ijsboor in mijn andere hand, kon ik grip krijgen.” Zo lukte het hem om na twee uur boven te komen.
Ook al is het 14 jaar geleden, hij weet nog precies hoe het voelde. “Ik dacht: ‘Ik leef nog, wat een geluk dat het gelukt is!’ Nadat ik was bijgekomen heb ik mijn ski’s ondergebonden om in volle snelheid, gillend van blijdschap de berg af te skiën.
Meer vertrouwen dan ooit
Ondanks de nare ervaring, heeft hij het klimmen niet afgezworen. “Ik wil met mijn boek duidelijk maken dat wij mensen tot veel meer in staat zijn dan we denken. Door deze ervaring klim ik nu veel bewuster en met meer vertrouwen en enthousiasme dan ooit.”
Evert bij BNR
Op 24 november 2016 was Evert te gast bij BNR. U kunt het interview hier terugluisteren. Het interview met Evert is te beluisteren vanaf 1 uur 21 minuten en 40 seconden.
Vanaf 16 minuten is Evert Heintz live in de uitzending bij Werken FM. Interview BNR Nieuwsradio